joi, 14 decembrie 2017

Sărbătorile la mine în sat



Pot spune cu cea mai mare sinceritate că nici un anotimp nu se poate compara cu iarna. Pe lângă faptul că se întâmplă pe la jumătatea lunii ianurie - începutul lunii februarie să avem un peisaj parcă desprins din basme,iarna vine cu sărbătorile sale care ne umple tuturor sufletul de bucurie.
La noi la Florești pregătirile încep încă din primele zile ale lunii când majoritatea oamenilor pregătesc covrigii, merele sau eugeniile pentru a le da colindătorilor. Se colindă pe data de 23 decembrie unde cu toții se întâlnesc în centru apoi o iau cu toții pe un traseu deja stabilit. La poartă oamenii împart ceea ce au mai bun: covrigi,mere,nuci,eugenii și păhărele cu vin fiert. Țin minte că atunci când eram mic încercam să iau cât mai mulți covrigi iar când ajungeam acasă îi răsturnam pe pat și începeam să îi număr. Tradiția spune că oamenii trebuie să întindă mâna cu ceea ce împart iar copilul trebuie să spună ,, La mulți ani ,, . Este o tradiție foarte frumoasă care încă are loc în fiecare an pe la noi însă numărul oamenilor care colindă a scăzut semnificativ.Această sărbătoare este stricată de copiii puși pe șotii care aruncă cu petarde , părinților fiindu-le teamă să își mai expună copiii la un aseemenea pericol.
O a doua tradiție are loc în dimineața de Crăciun atunci când oamenii împart vecinilor bucate , covrigi și prăjituri sau fursecuri. În dimineața aceasta vin colindătorii care cântă arhicunoscuta ,, Steaua ,,
O altă tradiție are loc în dimineața zilei de revelion când copiii vin la casele oamenilor și cântă ,, Plugușorul ,, . Se spune că cei care nu primesc colindătorii nu vor avea un an roditor și nu le va merge bine în casă pe tot parcursul anului.
Tot în ziua de 31 , mai exact după amiază colindătorii vin cu ,, Sfânt Vasile ,, : un colind dedicat tuturor sărbătoriților din această zi . Și aici se spune că acea casă care nu primește colindători nu va avea un an plin de roade.
Ultimul colind are loc în seara Sfântului Ion când colindătorii merg cu ,, Capra ,, . Aceștia se costumează în capră, urs și cioban și pornesc către casele oamenilor pentru a-i colinda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu